2011 değerlendirmesi ve ışıltılı hedefler

Kısa bir aradan sonra yeniden merhaba. Değerlendirmeye de beklentilere de girmeden önce 2012’ye dair en net hedefimle başlamak istiyorum sizlerle kafamdakileri paylaşmaya: 2012’de çok daha fazla yazacağım!

Geçmişte kendi kendime kağıda, e-gunluk.com zamanlarımda günlük sayfalarına, son zamanlarda da blog’uma çok farklı konularda yazılar yazdım. Kağıtlara döktüğüm kelimeler daha çok şiir’e benziyorlardı (sadece benziyorlardı :), günlüklerim ise evimden uzaklarda yalnız ve dumanlı gecelerin etkilerini taşıyordu, blog yazılarımda ise profesyonel hayatımın temas ettiği konular hakkında yazmaya çalıştım. Yeni sene ile beraber yine aynı şekilde farklı alanlarda çok daha fazla yazı ile çıkmak istiyorum karşınıza. Ufak tefek faydalarım olabilirse ya da kendinizden bir şeyler bulabilirseniz ne mutlu bana.

Gelelim yazımızın ilk kısmı olan değerlendirme kısmına. Herşeyden önce belirtmeliyim ki bu yazı büyük oranda profesyonel hayatım ve işim kapsamındaki tespitlerim ve beklentilerim ile ilgili olacak. Hayatımın kalanı ile ilgili paylaşımları ilerleyen zamanlarda, nasıl yazacağıma karar verdikten sonra yapacağım.

Bakalım 2011 profesyonel ilgi alanlarım dahilinde nasıl geçmiş:

  • 2011 yılı içinde ortaklığım bulunan şirket sayısı birden ikiye çıktı. T&G Workshop kapsamındaki çalışmalarımdan blog’umun diğer yazılarında çok bahsediyorum fakat yine de özetlemek gerekirse T&G bir teknoloji şirketi. 2007 sonundan bu yana çok farklı alanlarda faaliyette bulunmuş olsa da artık olgunlaştığı bu dönemde genel anlamı ile ticaretin e- haline odaklanmış durumda. İşletmesinin ticari faaliyetlerini elektronik ortama taşımak isteyen kurumlar için e-ticaret ve iş zekası alanında çözümler sunan T&G özellikle uzmanlaştığı alanlar yüksek kapasite gerektiren e-ticaret uygulamaları, ürün ve rakip takip sistemleri ve son olarak zeki fiyatlandırma sistemleri. Bunların detaylarına zaman içinde farklı yazılarımda değiniyor olacağım. 2011 senesinin profesyonel hayatıma kattığı en büyük değer ise BrandaCMG/Istanbul (eski adı ile Branda Digitals) adındaki yeni şirketimiz oldu. BrandaCMG aslen 360 derece pazarlama çözümleri üretebilme yeteneğine sahip olan bir firma olsa öncelikli odak noktası yani “en iyi bildiği iş” video produksiyon. BrandaCMG’yi Türkiye’nin ilk Video Ajansı olarak müşterilerine öncelikle online video stratejilerini (üretim/yayınlama/gelir elde etme) geliştirme konusunda destek verecek.
  • 2011 yılı içinde irili ufaklı pek çok güzel proje hayata geçirdik. T&G Workshop tarafında Toshiba Almanya için geliştirdiğimiz ürün takip sistemi, AVIS için geliştirdiğimiz araç kiralama teklif üretim sistemi ve 2011 yılının Türkiye’deki en büyük e-ticaret yatırımı olan 1V1Y.com projeleri bunlar arasında en öne çıkanlar oldu. Yine bu yıl içinde başladığımız ve 2012’nin ilk çeyreğinde tamamlanacak olan e-ticaret ve iş zekası ağırlıklı projelerimizi de sizinle tamamlandıkça paylaşıyor olacağım. BrandaCMG tarafında ise bu senenin en keyifli işleri Unilever için yaptığımız produksiyon çalışmaları olan Kadınlar ne ister? ve Signal İle Gülümseyin oldu.
  • 2011 yılı içinde ofisimizi değiştirdik. Hem iki şirket olmanın itici gücü hem de artık varmış olduğumuz noktanın yeni gereksinimleri sebebi ile Etiler’de bulunan start-up kültüründeki ofisimizi Haliç Flatofis’te 400 metrekare, pırıl pırıl bir ofis ile değiştirdik. Yeni ofisimizin içini sıfırdan yarattık (dürüst olmam gerekirse benden çok ortaklarım ve mimarımızın emeği vardır :) ve gerçek anlamda profesyonel görünümlü, insanın haftasonları bile seve seve gideceği bir çalışma ortamı yarattık. 2011 yılı içinde en önemli iş motivasyon kaynağımın bu olduğunu söyleyebilirim. Bu motivasyonu sene sonunda yaptığımız parti ile de taçlandırdık.
  • 2011’de pek çok yeni şey öğrendim. Bu kısmı sizlerin de yararına olabileceği umuduyla nokta nokta paylaşmak istiyorum:
    • Başarılı e-ticaret’in tek başına bir web uygulaması ile yapılamayacağını, aslında kurumsal kaynak yönetimi ve lojistik sistemlerini de barındıran entegre bir yapının başarıya giden doğru karışım olduğunu öğrendim.
    • Müşterilerimizin ihtiyaçlarının her zaman onların bize anlattıklarından fazlası olduğunu öğrendim.
    • İyi iş ortaklarının elinizdeki ürünün değerini çok yukarılara çekebileceğini öğrendim.
    • Bir projenin başarısında proje ekibinin uyumunun ne kadar önemli olduğunu tekrar tekrar ve tekrar öğrendim.
    • Şirketlerin olgunlaşma evrelerinde geçmişte meşgul oldukları bazı iş alanlarını lokomotif alanlara daha iyi kanalize olabilmek için bırakmalarını gerektiğini öğrendim.
    • E-ticaret’in de yan sanayisi olabileceğini öğrendim.
    • Girişimcilerin hayatlarının farklı dönemleri olduğunu ve bu dönemlerin arasındaki en büyük farkın alınan risklerin büyüklüğü olduğunu öğrendim.
    • Artık 3o yaşını aştığımı ve eskisi kadar enerjim de sabrım da olmadığını öğrendim.
    • Kendimi daha iyi öğrendim.

Peki 2011’in değerlendirmesini (aslında aklımda daha pek çok şey var ama hepsini yazarsam bu yazıyı bitirmem mümkün olmaz :) burada noktalayalım ve gelelim 2012’de neler hedeflediğime (yazının başlığından da anlaşılacağı üzere sadece iyimser beklentilerimi paylaşıyor olacağım):

  • Daha fazla yazmayı hedefliyorum. Kasım ayında kendime koyduğum hem kısa dönemi hem de uzun dönemi kapsayan bir söz var: Bildiklerimi önce yazarak sonra da konuşarak paylaşacağım. Bu doğrultudaki ilk hedefim öğrenimlerimi sizlerle blog yazılarım aracılığı ile paylaşmak. Sonrasında bunları bir de sözlü olarak anlatmamı isterseniz de seve seve anlatıyor olacağım :)
  • Daha verimli bir sene olmasını hedefliyorum. İşimizin operasyonel kısmından tamamen soyutlanmamın mümkün olmadığının farkındayım ama aramıza katılan/katılacak yeni takım arkadaşlarımızın bu konuda sırtımızdan bir miktar yük almasını ve benim (ortağımla beraber bizim) daha çok yeni fikir ve proje üretebilmesini hedefliyorum. Etrafta çözülmesi gereken o kadar çok problem, daha iyi yapılabilecek o kadar çok iş var ki bunlara baktıkça içim acıyor, çok daha katma değerli işler üretebilmek için daha çok zamanım olmasını hedefliyorum.
  • Bunca zamandır üzerinde çalıştığımız projelerdeki öğrenimlerimizi artık paketleyip ürünleştirebilmeyi hedefliyorum. Bu doğrultuda uğraştığımız işler arasında bizim için en öne çıkanları belirledik, hedeflerimizi çizdik. Bu hedeflere 2012 boyunca tüm süratimle koşmayı hedefliyorum.
  • Uzmanlık alanlarımla ilgili daha çok şey okuyabilmeyi (hatta genel olarak okumak için daha fazla zaman ayırabilmeyi) hedefliyorum.
  • Yine uzmanlık alanlarımla ilgili daha çok fuar, seminer, panel vb ziyaret edebilmeyi, buralarda karşılıklı bir şeyler katabileceğimiz yeni insanlarla tanışabilmeyi hedefliyorum.
  • Yurtdışındaki müşterilerimiz için daha çok proje hatta daha çok yurtdışı müşterisi hedefliyorum.
  • Profesyonel hayatımla ilgili olmasa da yeni yerler görmeyi ve gezmeyi hedefliyorum (bu da bu yazıdaki iş ile alakalı olmayan tek madde olsun :)

2011 benim için profesyonel anlamda ne istediğini yeniden öğrenme, kendimi yeniden keşfetme yılıydı. 2012’de bu keşfettiklerimin peşinden koşuyor olacağım.
Hem bana hem sizlere en içten şekilde şans, sağlık, mutluluk ve başarı diliyorum. Umarım hepimizin hedeflerine ulaşabileceği bir yıl olur 2012!

Sevgiler,
Kıvanç Toker

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir