2012 Değerlendirmesi

Geçtiğimiz sene yakın zamanlarda 2011 ile ilgili bir değerlendirme yazısı hazırlamıştım. Bu sene öncelikle bu yazıyı ele alarak hedeflerimi ne kadar tutturduğumu sizlerle beraber değerlendirmek istiyorum. Bakalım geçtiğimiz sene neler yazmışım:

Peki 2011′in değerlendirmesini (aslında aklımda daha pek çok şey var ama hepsini yazarsam bu yazıyı bitirmem mümkün olmaz :) burada noktalayalım ve gelelim 2012′de neler hedeflediğime (yazının başlığından da anlaşılacağı üzere sadece iyimser beklentilerimi paylaşıyor olacağım):

  • Daha fazla yazmayı hedefliyorum. Kasım ayında kendime koyduğum hem kısa dönemi hem de uzun dönemi kapsayan bir söz var: Bildiklerimi önce yazarak sonra da konuşarak paylaşacağım. Bu doğrultudaki ilk hedefim öğrenimlerimi sizlerle blog yazılarım aracılığı ile paylaşmak. Sonrasında bunları bir de sözlü olarak anlatmamı isterseniz de seve seve anlatıyor olacağım :)
  • Daha verimli bir sene olmasını hedefliyorum. İşimizin operasyonel kısmından tamamen soyutlanmamın mümkün olmadığının farkındayım ama aramıza katılan/katılacak yeni takım arkadaşlarımızın bu konuda sırtımızdan bir miktar yük almasını ve benim (ortağımla beraber bizim) daha çok yeni fikir ve proje üretebilmesini hedefliyorum. Etrafta çözülmesi gereken o kadar çok problem, daha iyi yapılabilecek o kadar çok iş var ki bunlara baktıkça içim acıyor, çok daha katma değerli işler üretebilmek için daha çok zamanım olmasını hedefliyorum.
  • Bunca zamandır üzerinde çalıştığımız projelerdeki öğrenimlerimizi artık paketleyip ürünleştirebilmeyi hedefliyorum. Bu doğrultuda uğraştığımız işler arasında bizim için en öne çıkanları belirledik, hedeflerimizi çizdik. Bu hedeflere 2012 boyunca tüm süratimle koşmayı hedefliyorum.
  • Uzmanlık alanlarımla ilgili daha çok şey okuyabilmeyi (hatta genel olarak okumak için daha fazla zaman ayırabilmeyi) hedefliyorum.
  • Yine uzmanlık alanlarımla ilgili daha çok fuar, seminer, panel vb ziyaret edebilmeyi, buralarda karşılıklı bir şeyler katabileceğimiz yeni insanlarla tanışabilmeyi hedefliyorum.
  • Yurtdışındaki müşterilerimiz için daha çok proje hatta daha çok yurtdışı müşterisi hedefliyorum.
  • Profesyonel hayatımla ilgili olmasa da yeni yerler görmeyi ve gezmeyi hedefliyorum (bu da bu yazıdaki iş ile alakalı olmayan tek madde olsun :)

 

Hedeflerimle ilgili değerlendirmelerime ve 2013 hedeflerime gelince;

  • Daha fazla yazmak konusunda malesef başarılı olamadığımı geçtiğimiz sene içinde bu değerlendirmenin dışında yalnızca iki yazı yazabilmiş olmamdan açıkca görebiliyorum. Malesef her ne kadar yazı yazmayı çok seviyor olsam da içinde bulunduğum zamansal şartlar bu konuda bana ciddi anlamda engel oluyor. Bu sebeple 2013’e bu hedefimi aynen taşımakla kalmıyor yanına kendime daha fazla zaman ayırabilmeyi ve hayatımın daha düzenli olmasını da ekliyorum.
  • Daha verimli bir sene olması konusunda kesinlikle hedeflerimizi tutturduğumuzu düşünüyorum. Öncelikle ekibimize yeni katılan ve bundan sonra da katılacak arkadaşlar konusunda pek çok açıdan belirli bir çizgiyi oturtmuş olduğumuzu ve şirket içi işleyişimizin daha sistematik bir yapıya kavuştuğunu bu sene kesinlikle bir kaç kez deneyimleme şansımız oldu. Ekibimizde sene sonu yemeğinde de paylaştığımız gibi, ortağımla benim hedefimiz her zaman bizden de bağımsız çalışabilecek bir sistem kurmak oldu. Bu sene yaklaşımın pek çok meyvesinin yanında verim artışı da gözlemledik ve ölçümledik.
  • Beni 2012 içinde en çok motive eden durumlardan bir tanesi de ürünleşme sürecinde yaşadığımız ilerleme idi. Yanlış anlamayın, bu konuda daha gidecek çok uzun bir yolumuz olduğunun kesinlikle farkındayım fakat Türkiye’deki pek çok idealist şirket gibi kendi yağı ile kavrulmaya çalışan bizim gibi işletmeler için bu tip strateji değişiklikleri ölümcül sonuçlar doğurabilir. Proje odaklılıktan ürün odaklılığa geçiş sürecinin başarılı olabilmesi için sabır, inanç ve ortaya koyduğunuz eforun yanında mutlaka sizinle beraber aynı vizyona inanan müşterilere ihtiyacınız vardır. Bunun en temel sebebi, Türkiye’de ne yazık ki çok az firmanın aktif hayatta kalmak için ihtiyaç duyduğu ticari faaliyetlerin yanında araştırma geliştirme için ayırabilecek kaynağı bulumasıdır. İşte tam bu noktada (bizi çok mutlu eden bir şekilde) gördük ki geçtiğimiz seneler içinde özellikle elektronik ticaret’i öğrenebilmek adına çektiğimiz acılar müşterilerimiz ve potansiyel müşterilerimiz tarafında değer görmüş/görüyormuş. Müşterilerimizin de inancını yanımıza alarak geçiş evresinin finansal tarafı ile ilgili halen almakta olduğumuz zorlu viraj dışında işin tabii ki bir de teknoloji birikimi kısmı bulunuyor. Bu açıdan da baktığınızda 2012 bizim için oldukça hızlı ilerleyen bir sene oldu. Lidia adını verdiğimiz e-ticaret platformunun doğuşu, bu platformun temel bileşenleri arasında direk bize ait olan ürünlerin belirlenmesi, bu ürünlerin geliştirilmesi, bize ait olmayan katma değer enstrumanlarının belirlenerek ürünlerimiz ile sorunsuz etkileşiminin sağlanması için gerekli çalışmalar tüm 2012 ajandamızı doldurduğu gibi aynı şekilde 2013’ün ilk 3 çeyreği için bile planlarımız şimdiden hazır. Özetle bu konuda ciddi yol aldığımız, doğru olduğuna inandığımız bir rotaya oturduğumuz bir yıl oldu bizim için. Ürünleşme sürecinin detaylarını sizinle farklı bir yazıda paylaşmayı planlıyorum, umarım başarılı olabilirim :)
  • Uzmanlık alanlarımla ilgili daha çok şey okuma (hatta genel olarak daha çok okuma) hedefimle ilgili hiç ilerleme kaydetmedim dersem yalan olur, özellikle zamanı daha verimli kullanmayla ilgili gelişmeler bu alanda da kesinlikle olumlu etkiye sahip oldu fakat buna rağmen halen hedeflediğim noktadan çok daha uzak bir yerdeyim. Aslında ilginçtir tablet ismi veren cihazların insan hayatındaki yerini bu madde ile daha çok anladım ve benimsedim diyebilirim. Sizleri bilmiyorum ama şahsen benim için tablet cihazlar herşeyden öte iyi birer “içerik tüketim aracı”. Farkettim ki tarzı bana yakın insanlar bu cihazları öncelikle bir şeyler okumak ve seyretmek için kullanıyorlar, işte bu yüzdendir ki sırf akşamları dinlenme vakti bulduğumda bilgisayarımdan kopmak ve uzanıp dilediğim konuda bir şeyler okuyabilmek ve öğrenebilmek için kendime kullanımı rahat, yeterli boyutta ekranı olan bir tablet edineceğim ve okuma/öğrenme başlığı altında 2013 içinde çok daha büyük bir yol katedeceğim.
  • Uzmanlık alanlarım konusunda daha çok seminer, panel, fuar vb ziyareti konusunda ne yazık ki 2012 içinde sınıfta kaldım. Lakin bu noktada belirtmeliyim ki 2013 içinde her ne kadar bu konuda kendimi geliştirmeyi hedeflesem de mutlaka seçici olacağım. Yaşadığım şehir olan İstanbul’da bu konuda ciddi bir patlama yaşanıyor ve hemen her gün bir yerlerde seminer, konuşma, panel vb var. Özellikle sosyal medyada bu organizasyonların o kadar ciddi yansımaları oluyor ki insanın aklına iki soru geliyor: 1. Madem insanlar sosyal medyada bu panellerde her duydukları cümleyi yazıyorlar o zaman niye oraya gitmek için yolda zaman kaybedeyim? 2. Devamlı seminerden seminere, panelden panele seken bunca insan çalışmak için nasıl vakit buluyor? 2013 için hedeflerimden biri katılma olasılığım olan organizasyonlar konusunda aslında cevapları kendi içinde olan bu sorularımı baz alarak daha seçici olmak ve sonrasında daha katılımcı olmak.
  • Büyümekte olan bir işletme olarak başta mecburen farklı alanlara serptiğiniz tohumların arasından zamanla bazıları yeşerecek ve siz de bu fidanlara elinizdeki kısıtlı kaynaklar doğrultusunda öncelik vermek durumunda kalacaksınız. Bu bakış açısı ile, her ne kadar 2012 için belirttiğim yurtdışı müşteri sayısını arttırmak hedefini tutturamamış olsam da bu konuda çok üzüntülü değilim. Her insanın olduğu gibi her işletmenin de belirli olgunluk dönemleri var ve ben anladım ki bizim için yurtdışına açılmak için uygun zaman 2013 bile olmayabilir. Şu an için öncelikli hedefimiz yeni ürün odaklı yaklaşımımız ile 2013 senesi içinde çok sayıda başarı hikayesi yaratmak ve muhtemelen 2014 içinde cebimizde bu başarı hikayeleri ile çok daha kuvvetli bir yurtdışı çıkartması yapmak.
  • Gelelim son ve işle alakalı olmayan tek maddeye. Bu alanda 2012 içinde kesinlikle ilerleme kaydettim :) Hem daha önce görmediğim pek çok yere gittim, hem de daha önce gittiğim pek çok yere farklı bir kafa yapısı ve farklı bakış açısı ile yeniden gittim. Her ne kadar kontrolcü yapım yüzünden bunu kendime çok rahat bir şekilde itiraf edemesem de yeni yerler görmeyi, farklı dillere, havalara, frekanslara geçiş yapmayı heyecan verici buluyorum ve bu hedefimi 2013 içinde kesinlikle büyütüyorum.

 

Siz de tahmin edersiniz ki bir koca sene içinde yapılanları, yaşananları bir yazıya sığdırmak çok zor. Her maddeyi yazarken çok farklı detaylar aklıma geldi (belki her biri kendi başına bir yazı konusu olabilecek şekilde) ama kendi kendimi telkin ettim ve yazımı mümkün olduğu kadar sıkılmadan okunabilir kılmaya çalıştım. Bu noktada yazımı daha kısa vadeli ve direk bloguma yönelik iki hedefim ile noktalamak istiyorum. İlk olarak yazılım sektöründeki yetişmiş iş gücü hakkında başladığım yazı dizisini sonlandırmak istiyorum, sonrasında da proje odaklılıktan ürün odaklılığa geçiş hakkında detaylı bir yazı hazırlamak istiyorum.

Bilginize, ilginize sunarım :)

Sevgilerle,

Kıvanç

One thought on “2012 Değerlendirmesi

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir